luni, 23 martie 2015

Culori lichide pe baza de apa (liquid watercolours)

     Mai demult am gasit un articol referitor la cum sa-ti faci singur culori lichide pe baza de apa (watercolours) din cariocile vechi care s-au uscat. Noi aceste culori le folosim in diferite activitati cum ar fi arta pe prosoape de hartie si avem in plan aceasta activitate care mai implica lipici si sare, pe langa culorile lichide.

     De ce avem nevoie pentru a prepara aceste culori:

 - carioci uscate
 - borcane mai mici (eu am avut de la sosurile de la Lidl sau de la iaurtul Artesana)
 - apa


     Primul lucru a fost sa sortez cariocile dupa culori complementare:
 - rosu/roz
 - galben/portocaliu
 - verde
 - mov
 - negru/gri/maro
 - albastru/bleu


     Au rezultat sase borcanele. Am pus apa cam de doua degete in fiecare borcan apoi am pus cariocile. Imediat apa a inceput sa se coloreze. Le-am lasat aproape o saptamana la fereastra. Pot fi lasate doar o zi, dar este de preferat sa asteptati sa se scurga toata cerneala din carioci.



     O parte din apa s-a evaporat, dar doar apa, nu si pigmentul care a fost mai concentrat, astfel culorile au iesit mai vii.


     Mai este si varianta "murdara" a obtinerii culorilor pe baza de apa. Pentru aceasta trebuie scos buretele din carioca, taiat bucatele si pus intr-un castron. Apoi se preseaza foarte bine cu o furculita pana cand iese toata cerneala. Apoi se toarna culoarea in borcan. Pentru cine nu vrea sa astepte cateva zile aceasta este varianta ideala. Nu si pentru mine :))))....prea multa bataie de cap :).

     Cand folosim aceste culori avem o tavita dintr-un ambalaj de plastic de la oua de prepelita. Pun putina culoare in lacas, adaug cateva picaturi de apa ca sa le diluez si trecem la pictat. Daca nu s-au terminat culorile in sesiunea de activitate nu trebuie aruncate. Pur si simplu las tavita la fereastra pana se evapora apa, iar pigmentul ramane uscat in tavita. La urmatoarea sesiune de pictura doar adaug cateva picaturi de apa si gata culorile. Nimic nu se arunca :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...