marți, 28 ianuarie 2014

Cutia cu materiale

Am început să ma joc mai mult cu bebitza. Este vârsta la care trebuie să am grijă să se dezvolte corect din toate punctele de vedere (fizic, cognitiv şi emoţional). În primul an joaca bebeluşilor este strict senzorială. Ei se joacă observând care sunt culorile, sunetele, mirosurile şi gusturile, cu alte cuvinte, învaţă să-şi folosească organele de simţ.
Astfel, pe lângă obişnuita joacă de zi cu zi prin care alintăm, gâdilăm şi pupăm la maxim bebitza :)), prin diverse jocuri, îi voi antrena aceste simţuri.
Primul joc mi-a fost inspirat de mămica de pe acest blog foarte drag mie, unde am găsit o mulţime de idei. Este vorba despre cutia cu materiale. Am luat o cutie de serveţele umede şi am băgat în ea diverse materiale pe care le-am găsit prin casă. Este ideal să fie viu colorate şi să aibă diverse texturi. O învăţ pe bebitza să apese pe buton şi să deschidă cutia, apoi o admir cum scoate şi studiază materialele. I-a plăcut foarte mult, mai exersăm la partea cu deschisul cutiei :). Totul se învaţă cu răbdare şi perseverenţă. O să facem acest joc şi cu o cutie de serveţele uscate.








Această activitate este bună pentru:
 - dezvoltarea simţului tactil prin pipăirea diferitelor texturi
 - dezvoltarea motricităţii fine şi grosiere
 - promovarea creativităţii şi curiozităţii

Experimente cu bicarbonat

       În căutările mele pe net după idei de activităţi pe care să le fac împreună cu Radu am dat peste acest blog unde am găsit o sursă de inspiraţie pentru multe activităţi viitoare. De exemplu, un experiment haios cu oţet şi bicarbonat l-a ţinut pe Radu ocupat aproape o oră.
          Este un experiment ştiinţific în care le putem explica copiilor, pe înţelesul lor, despre reacţii chimice, dar şi o modalitate de a exersa motricitatea fină.
        Am folosit următoarele materiale:
         - bicarbonat
         - o pipetă
         - coloranţi alimentari
        - o formă de aluminiu pentru brioşe sau ceva asemănător (eu am avut ceva de plastic, nu-mi amintesc de la ce, păstrat pentru "poate o să-mi trebuiască la ceva" :)). Se pare că mi-a trebuit :) )
          - un păhărel cu oţet


        Pasul 1: am pus bicarbonat în forme (cam 1/4 din fiecare formă)


       Pasul 2: i-am dat lui Radu o pipetă şi l-am rugat să pună câteva picături de colorant alimentar în fiecare formă (noi am lucrat cu 4 forme pentru că am avut doar 4 culori)


       Pasul 3: i-am dat oţetul şi pipeta şi l-am lăsat să experimenteze. A pus picături de oţet în toate formele şi era încântat de bulele care se făceau şi de sfârâitul care se auzea de fiecare dată când punea oţet.
"Uite mami! Erupe vulcanul!" 
        I-am explicat ca este o reacţie chimică între bicarbonat şi oţet, l-am pus să repete aceste cuvinte ca să fiu sigură că a înţeles şi toată ziua le-a tot repetat. Probabil că îi plăcea cum sună :).




        L-am lăsat apoi singur să se joace şi bineînţeles că a trebuit să-i mai umplu de două ori paharelul cu oţet.
      A fost foarte încântat de experiment şi vrea să-l mai facem. O să-l mai facem probabil, dar eu mă gândesc la alte experimente deja.

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Apa: lichid - solid - lichid

       Continuăm experimentele cu apa în diferite stări. Radu cunoaşte deja stările apei, dar prin aceste experimente încerc să-i dau informaţii un pic mai ştiinţifice decât ce ştie el. 
        Aseară am început un nou experiment: am pus apă în recipientul de gheaţă, apoi cu o pipetă am colorat apa în trei culori (nu e musai cu pipeta, dar noi am folosit-o pentru motricitatea fină). Am folosit culorile roşu, galben şi albastru şi am împuşcat doi iepuri deodată pentru că experimentul s-a nimerit în ziua în care sărbătorim 155 ani de la Mica Unire (24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza).




      Am pus în congelator tăviţa până a doua zi. I-am explicat lui Radu cum apa a trecut din starea lichidă în starea solidă prin îngheţare. Fiindcă tăviţa arăta ca un steag, iar Radu era foarte încântat şi m-am gândit că este un bun prilej să-i povestesc puţin despre Cuza şi despre Unire. Nu mult: cum România era împărţită în trei, iar marele domnitor Alexandru Ioan Cuza a unit două dintre ele şi anume Moldova şi Tara Românească. Nu ştiu ce şi cât a înţeles, dar am considerat că trebuie să vorbim puţin despre această zi, iar tăviţa a picat numai bine.


       Apoi am pus câteva cuburi de gheaţă într-un pahar cu apă şi câteva într-un pahar fără apă pentru a vedea ce se întâmplă. Din când în când examinam paharele să vedem ce se întâmplă. Radu a observat cu satisfacţie că gheaţa din paharul cu apă a dispărut repede. I-am explicat că s-a topit şi s-a amestecat cu apa din pahar pe care a colorat-o. Apoi am aşteptat până s-a topit şi gheaţa din celălalt pahar: apa a trecut din stare solidă în stare lichidă.




          A fost o zi frumoasă de explorare a lichidelor şi solidelor. Şi chiar a înţeles foarte bine că apa se poate transforma din stare lichidă în stare solidă şi invers.

joi, 23 ianuarie 2014

Apa ca şi lichid

        Încerc să lămuresc foarte bine cu Radu noţiunile de "lichid", "solid" şi "gaz". În acest sens am început un experiment cu apa, ca şi lichid.
        Am pus cu ajutorul unui biberon (orice pahar gradat) câte 60 ml apă în patru recipiente diferite ca formă şi am adăugat colorant alimentar în fiecare pentru a fi mai atractiv experimentul. Am avut colorant lichid şi a trebuit să măsor cantitatea şi după ce am pus colorantul pentru că era mai multă apă şi l-aş fi indus în eroare. Deoarece recipientele au forme diferite dau impresia că şi cantităţile de apă sunt diferite.



         Primul lucru pe care am vrut să-l învăţ este că apa ia forma recipientului în care este pusă. Apoi l-am rugat să-mi spună în care recipient crede el că este mai multă apă. Aşa cum mă aşteptam, mi-a răspuns că apa din paharul înalt este mai multă.
         A urmat o nouă măsurătoare pentru a-i demonstra că în toate recipientele este aceeaşi cantitate de apă, iar forma paharului este cea care dă impresia că acolo este mai multă apă. Radu era pur şi simplu uimit când vedea că apa din fiecare recipient se oprea la 60 de ml :).
           Şi astfel am lămurit sub formă de joacă faptul că apa este un lichid. Urmează să ne jucăm şi cu apa sub formă de solid, trecerea apei din stare solidă în stare lichidă şi invers.
           

Experiment simplu cu bicarbonat

Din seria experimentelor noastre cu oţet şi bicarbonat acesta este cel mai simplu. Radu m-a bătut la cap că mai vrea "reacţii chimice", da "să fie cu multă spumă şi bule şi să explodeze". Nu a fost chiar aşa, dar spumă şi bule am avut din plin.
Materiale:
 - un pahar cu oţet
 - bicarbonat
 - o linguriţă
 - un pahar înalt să aibă loc spuma :)
Radu a pus o linguriţă de bicarbonat în pahar, apoi a turnat nişte oţet. De aici e simplu: s-a uitat la spumă, s-a mirat de mama focului, a mai pus oţet şi iar a mai pus oţet, mai mult oţet ca să fie multă spumă, etc.....până nu s-a mai întâmplat nimic.








Unde au dipărut bulele?


Nu înţelege el mare lucru din chestia cu "reacţii chimice" (lui îi place cum sună :)), dar este o activitate plăcută. Poate când va fi la şcoală şi va învăţa despre reacţiile chimice îşi va aduce aminte de aceste experimente şi va înţelege mult mai uşor.
Aşa sper eu :))))

duminică, 19 ianuarie 2014

11. Poveste de Craciun, Charles Dickens

          În luna decembrie a apărut cu ziarul Jurnalul Naţional cartea Poveste de Crăciun, de Charles Dickens, o ediţie ilustrată color de Anca Smărăndache, cu copertă cartonată, a uneia dintre cele mai frumoase poveşti de Crăciun din literatura universală. A costat cam 16 lei, nu mai ştiu exact, dar face toţi banii. Se poate cumpăra şi de pe site-ul editurii Arthur (aici). 
       Este vorba despre ursuzul şi singuraticul domn Ebenezer Scrooge, "un bătrân ticălos şi hapsân, strângător, prădător, cărpănos şi hrăpăreţ", un om care seamănă cu Hagi Tudose al nostru şi pentru care prezentul nu reprezintă decât acumularea de bogăţii, răutate faţă de oameni şi singurătate.       
        În noaptea de Ajun, când Scrooge se întoarce de la prăvălie vede fantoma lui Marley, fostul lui partener, care murise în urmă cu şapte ani. Acesta venise să-l prevină, crezând că-l mai poate salva de la o soartă asemănătoare, îl avertizează pe Scrooge că va fi vizitat de trei spirite: Spiritul Crăciunului-Trecut, Spiritul Crăciunului-de-Acum şi Spiritul Crăciunului-Ce Va Să Vină, în încercarea acestora de a-l face un om mai bun, care să iubească oamenii şi să se bucure de compania celor care încă ţin la el, în ciuda caracterului său dificil.
           Scrooge îşi dă seama că toate greşelile din trecut şi din prezent trebuie plătite până la urmă şi le roagă pe cele trei spirite să îi mai acorde o şansă de a se îndrepta. În final acesta se hotărăşte să creadă în spiriul Crăciunului şi să le mai acorde o şansă oamenilor de a intra în viaţa lui.
          A fost foarte drăguţ să o citim în apropierea Crăciunului, este o minunată cale de a înţelege spiritul acestei sărbători. Este destul de greoaie pentru un copil de 5 ani (cel puţin pentru Radu a fost greoaie), a trebuit să-i explic multe cuvinte şi expresii, dar per total ne-a plăcut. A învăţat multe lucruri noi, iar când o vom reciti la Crăciunul viitor, sigur va fi mult mai atractivă şi accesibilă pentru el. E drept că m-au ajutat foarte mult ilustraţiile superbe şi faptul că Radu cunoştea deja povestea din desene animate. 
          Din punctul meu de vedere, dacă Radu îşi doreşte să recitim o carte, îşi aminteşte în cursul zilei fapte sau întâmplări dintr-o carte, vrea să imite acţiuni dintr-o carte, atunci cartea a meritat.
Iar cartea Poveste de Crăciun  face parte din această categorie.





vineri, 17 ianuarie 2014

10. Beţişorul năzdrăvan

Deocamdată lui Radu îi plac foarte mult cărţile cu multe ilustraţii şi scris puţin. Din această categorie :)) am găsit aici cartea Beţişorul năzdrăvan, de V. Suteev, cu ilustrţiile autorului, 1978. Cartea conţine 16 povestioare superbe, cu multe ilustraţii, cum ar fi: Puiul şi Bobocul, Trei pisoi, Sub ciupercă, etc. şi se poate downloada gratuit.













miercuri, 15 ianuarie 2014

9. Hansel şi Gretel

Continui să prezint cărţile pe care le citesc copiilor (până la 1000 mai am o groază, iar Radu mă pune să-i citesc aceeaşi carte de mai multe ori). Cred ca mi-am pus un target prea mare, dar tot sunt curioasă câte voi reuşi să citesc. Acum citim din cărţile găsite pe blogul http://cartilecopilarieimele.blogspot.ro, unde chiar am găsit majoritatea cărţilor copilăriei mele.
Zilele trecute am recitit, a nu ştiu câta oară, Hansel şi Gretel. O avem printată de pe blog, editura Ion Creangă, 1989, ilustraţii Adriana Mihăilescu şi ne place la amândoi foarte mult. O mai avem şi într-o ediţie mai nouă, mult mai arătoasă, dar noi o citim pe aceasta. Ne place mai mult :))







sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Borcanul cu economii

În fiecare an îmi propun să economisesc, dar nu-mi iese deloc. Anul acesta, pe lângă lista de dorinţe şi  lucruri de făcut mi-am propus să economisesc nişte bănuţi. 
Totul este foarte simplu. Am avut nevoie de un borcan mărişor, o foaie excell care se poate descărca de aici, personalizată pentru nevoile mele, pe care am printat-o şi lipit-o pe borcan. 
Ideea este următoarea: pe parcursul a 52 de săptămâni puneţi în borcan suma corespunzătoare săptămânii (în prima săptămână pun 1 leu, în a 2-a săptămână pun 2 lei, etc.). La sfârşitul celor 52 de săptămâni voi avea în borcan 1378 lei. Nu sunt foarte mulţi bani, dar suficienţi pentru a-mi cumpăra hăinuţe, ceva pentru copii sau ceva pentru casă.
Sau, se poate alege o altă sumă pe săptămână: un dolar, un euro, 2 lei etc. Foaia de excell se poate personaliza în funcţie de fiecare. Eu am ales varianta cu un leu pentru că mi se pare cea mai aceesibilă. 
De asemenea, se poate începe cu sumele mari. În primă săptămână se pot pune în borcan 52 de lei, în a 2-a săptămână 51 de lei, etc.




joi, 9 ianuarie 2014

Castel din ambalaje de medicamente si suluri de carton

Aveam o pungă cu suluri de carton de la hârtia igienică sau prosoape de bucătărie păstrate pentru în ideea că poate îmi vor trebui la ceva. Şi chiar mi-au trebuit. Am căutat pe net idei de utilizare a acestor tuburi şi am găsit o super idee aici. Mai aveam nevoie de nişte cutii de medicamente, dar cine nu are aşa ceva în casă. 
Astfel materialele pe care le-am folosit sunt: suluri de hârtie igienică şi de la prosoape de bucătărie, lipici sau banda dublu adezivă (eu am folosit lipici), eventual şi un capsator mic, acuarele (de preferat culori acrilice, dar eu nu am avut), hârtie colorată.


Am aranjat sulurile astfel încât să arate ca un castel (mărimea şi dimensiunea depinde de fiecare), le-am lipit foarte bine cu lipici, iar prin unele locuri l-am întărit cu capse pentru că Radu nu-l va ţine de bibelou :)). Urmează coloratul. Am pus castelul pe o hârtie ca să nu murdăresc masa şi ne-am apucat de pictat. A fost nevoie de două straturi pentru a nu se mai vedea scrisul de pe ambalaje. Pictatul a durat două zile şi a rămas aşa vreo trei săptămâni :)) pentru că au fost sărbătorile şi nu am mai avut timp de el.
Dar i-a venit rândul. Am decupat cu ajutorul unui capac două cercuri de hârtie colorată pentru a face turnurile.




Am tăiatul cercul în 2 semicercuri şi am format conurile pe care le-am capsat (se pot lipi).



Apoi am decupat ferestre de diferite mărimi pe care le-am lipit şi gata castelul.



Nu este cel mai frumos castel ever :)), dar mami şi Radu s-au străduit şi ei cum au putut :)).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...