miercuri, 1 octombrie 2014

Copiii si centura de siguranta

    Codul Rutier, modificat. Amenzi mari pentru şoferii care nu transportă copiii cu centură de siguranţă sau în scaune speciale 407
                                           Sursa foto:americanlivewire.com

Noul Cod Rutier care a intrat in vigoare presupune obligativitatea transportarii copilului mic sub 3 ani in scaune speciale omologate, iar a celor pana in 12 ani legati cu centura de siguranta. Amenda este pe masura, adica pana la 450 de lei, usturatoare pentru orice buzunar.

     Din punctul meu de vedere este foarte bine, dar, citesc pe ici pe colo si vad mame nemultumite, chiar pe unele spunand ca se sustine afacerea cuiva cu scaune de masina. Mi se pare de neinteles. Pe mine ca parinte ma intereseaza sa stiu ca am copilul in siguranta si nu ma bazez pe modul in care conducem masina eu sau sotul meu.

     Ca sunt copii care nu vor in scaun sau legati cu centura. Da, stiu ca sunt.  Nici cea mica a mea nu este foarte incantata. La drum lung isi pune la bataie acutele de simti ca-ti zboara urechile cu totul. Dar asta este, ne oprim mai des, ne calmam, bem apa, etc si pornim din nou la drum, fiecare pe locul sau. Despre cel mare nu am ce comenta. El a invatat mai nou sa-si puna singur centura si a fost legat in masina mai tot timpul.

     Spuneam ca nu ma bazez pe modul in care conducem masina eu si sotul meu. Amandoi suntem prudenti la volan, chiar si cand nu avem copii in spate, dar NU SUNTEM SINGURI PE SOSEA. Cred ca am o luna de cand mi-am scos masina din service unde a ajuns din cauza unui alt "PARINTE PRUDENT" ca si noi, care a intrat pe contrasens fix in fata noastra. Nu aveam viteza, era aglomerat, cred ca aveam 50 de km/h. Cu cei 50 de km/h ora ai lui s-au facut 100 km/h si partea din fata a masinii noastre era de nerecunoscut. Ce s-ar fi intamplat cu ai mei copii daca nu erau asigurati in spate nici nu vreau sa ma gandesc. Cum as fi reusit eu sa o tin pe cea mica fixata bine la mine in brate cand totul a durat o fractiune de secunda si nici nu am avut timp sa reactionez. Nu as fi putut si in mod sigur nu ar fi fost bine.

     Asta este propria experienta. Dar ce spuneti despre cazul recent de pe la stiri cu tanarul nesabuit care a distrus niste familii. Nu ne putem baza pe noi si pe mainile noastre ca-l vom tine bine. Nu exista asa ceva. Nu ai cum sa-l tii bine. La un impact cu 50 de km/h un copil poate zbura prin parbrizul masinii intr-o secunda. Doamne fereste de asa ceva!

     Poate amenzile date ii vor face pe mai multi parinti sa constientizeze importanta sigurantei copilului si vor cauta modalitati de ai convinge sau pacali sa stea pe locul lor si sa fie asigurati. Trebuie sa ne punem imaginatia la treaba si cred ca vom reusi.

     Va doresc sa nu aveti parte de accidente!
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...