duminică, 19 ianuarie 2014

11. Poveste de Craciun, Charles Dickens

          În luna decembrie a apărut cu ziarul Jurnalul Naţional cartea Poveste de Crăciun, de Charles Dickens, o ediţie ilustrată color de Anca Smărăndache, cu copertă cartonată, a uneia dintre cele mai frumoase poveşti de Crăciun din literatura universală. A costat cam 16 lei, nu mai ştiu exact, dar face toţi banii. Se poate cumpăra şi de pe site-ul editurii Arthur (aici). 
       Este vorba despre ursuzul şi singuraticul domn Ebenezer Scrooge, "un bătrân ticălos şi hapsân, strângător, prădător, cărpănos şi hrăpăreţ", un om care seamănă cu Hagi Tudose al nostru şi pentru care prezentul nu reprezintă decât acumularea de bogăţii, răutate faţă de oameni şi singurătate.       
        În noaptea de Ajun, când Scrooge se întoarce de la prăvălie vede fantoma lui Marley, fostul lui partener, care murise în urmă cu şapte ani. Acesta venise să-l prevină, crezând că-l mai poate salva de la o soartă asemănătoare, îl avertizează pe Scrooge că va fi vizitat de trei spirite: Spiritul Crăciunului-Trecut, Spiritul Crăciunului-de-Acum şi Spiritul Crăciunului-Ce Va Să Vină, în încercarea acestora de a-l face un om mai bun, care să iubească oamenii şi să se bucure de compania celor care încă ţin la el, în ciuda caracterului său dificil.
           Scrooge îşi dă seama că toate greşelile din trecut şi din prezent trebuie plătite până la urmă şi le roagă pe cele trei spirite să îi mai acorde o şansă de a se îndrepta. În final acesta se hotărăşte să creadă în spiriul Crăciunului şi să le mai acorde o şansă oamenilor de a intra în viaţa lui.
          A fost foarte drăguţ să o citim în apropierea Crăciunului, este o minunată cale de a înţelege spiritul acestei sărbători. Este destul de greoaie pentru un copil de 5 ani (cel puţin pentru Radu a fost greoaie), a trebuit să-i explic multe cuvinte şi expresii, dar per total ne-a plăcut. A învăţat multe lucruri noi, iar când o vom reciti la Crăciunul viitor, sigur va fi mult mai atractivă şi accesibilă pentru el. E drept că m-au ajutat foarte mult ilustraţiile superbe şi faptul că Radu cunoştea deja povestea din desene animate. 
          Din punctul meu de vedere, dacă Radu îşi doreşte să recitim o carte, îşi aminteşte în cursul zilei fapte sau întâmplări dintr-o carte, vrea să imite acţiuni dintr-o carte, atunci cartea a meritat.
Iar cartea Poveste de Crăciun  face parte din această categorie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...